onsdag 27 november 2013

Verktyg som lyfter skolmåltidskvalitet

I måndags publicerades SkolmatSveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet läsåret 2012/13. Kartläggningen omfattar 11 procent av landets skolor och visar att det finns mycket som är bra. Samtidigt finns det områden kvar att utveckla, både vad gäller maten på tallriken och måltidsmiljön. Ur ett internationellt perspektiv är våra svenska skolmåltider unika och ett riktigt guldägg att ta vara på.

SkolmatSverige är ett kostnadsfritt verktyg som lanserades 2012. Det är framtaget för att skolor ska kunna bedöma och utveckla kvaliteten på sina måltider. Det är glädjande att ungefär var fjärde skola i landet nu är registrerade som användare på SkolmatSverige och därmed får stöd i att systematiskt förbättra kvaliteten på hela måltiderna.

Klipp från media:

Heléne Gustafsson, områdeschef för Måltid Norra Hisingen i Göteborg, berättar att de jobbar systematiskt med såväl måltidernas kvalitet som med personalfrågorna. Läs mer på Sveriges kommuner och Landstings facebooksida: https://www.facebook.com/#!/sverigeskommunerochlandsting?fref=ts

Haifa Akkawi, kökschef på Akebyskolan i Rinkeby, Stockholm berättar om hur de arbetar för att få nöjda matgäster. Inslag från TV4 nyheter: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/skolmaten-kartlagd-2491943

 

torsdag 21 november 2013

Grattis Falu lasarett!

Juryn för det nyinstiftade priset Sveriges bästa sjukhusmat – till sista steget, har i dag utsett Falu lasarett till vinnare i tävlingen.
Sjukhuset får tre utbildningscheckar à 10 000 kronor till förtjänta personer ur olika personalkategorier, med syfte att ge inspiration för bättre sjukhusmat.

Ur juryns motivering: ”Köket vid Falu lasarett har fått upp farten på sin resa mot målet att laga mer mat från grunden. Ett klokt ledarskap och rekrytering av kockar från krogbranschen har byggt broar mellan storköksvärlden och restaurangvärlden och skapat en modern organisation med starkt fokus på maten, vilket också ger avtryck i smakerna.”

Det har varit en spännande och lärorik resa att få vara med i juryarbetet. Härligt att på plats i köken och på vårdavdelningarna i Ystad, Växjö och Falun ta del av det engagemang som finns på dessa sjukhus för att utveckla de viktiga måltiderna - till sista steget!

Läs pressmeddelande med fullständiga motiveringen till vinsten och bakgrund till tävlingen här

torsdag 14 november 2013

Branschdag med mersmak

I tisdags var det äntligen dags för Livsmedelsverkets första branschdag
för de offentliga måltiderna. Över 125 personer kom från hela landet vilket var oerhört glädjande. Förmiddagen tog vi i kompetenscentrum hand om och berättade om vårt arbete och vad som är aktuellt.
På eftermiddagen tog våra kollegor och experter på Livsmedelsverket över och det blev information om larm, NNR, informationsförordningen och livsmedelskontrollen. För den som vill se dagens presentationer så ligger de här.
 
För oss blev det en riktigt bra dag med många kontakter och diskussioner.
Tack alla som kom! Dagen gav mersmak så vi hoppas på en ny Branschdag 2014
 
Anita Ekmyr från Livsmedelsverket diskuterade
livsmedelskontroll under fikaminglet
 
 
 


onsdag 13 november 2013

Pengar att söka till utvecklingsprojekt inom offentlig måltid

Så är det återigen dags att söka medel från Jordbruksverkets Stöd till insatser på livsmedelsområdet som är en del i satsningen på visionen Sverige - det nya matlandet.

Förutsättningarna är lite förändrade från förra året då det gäller bland annat kriterier och storlek på den sammanlagda potten.

När projekten väljs ut kommer beslut att fattas utifrån följande kriterier:
  • Projektdeltagarnas kunskaper och erfarenheter
  • Tidigare genomförda studier och projekt inom området
  • Samverkan
  • Innovation 
  • Efterfrågan och behov
  • Hållbarhet
  • Spridning av resultat
Bland förutsättningarna kan nämnas att JV kan bidra med maximalt 50 procent av projektets totala kostnader. Medfinansieringen kan bestå av egen tid/arbetsinsats. Sökande kan vara en organisation, en kommun, ett landsting eller region, en förening eller ett företag. Projektet ska leda till något som är av allmän nytta och resultatet ska kunna användas nationellt.

Här kan du läsa om förra årets projekt kring offentlig måltid. Gå in på Jordbruksverket och läs mer. Vi hoppas på många spännande projekt kring måltider i vård, skola och omsorg!

Observera att det är viktigt att din ansökan är fullständig och tydlig. Du kan inte komplettera den i efterhand. Skicka in din ansökan senast den 17 december 2013. Ansökan görs här.

Lycka till!



torsdag 7 november 2013

Till alla skolledare!

I dag lanserar Livsmedelsverket och Skolverket ett gemensamt inspirationsmaterial för att ge skolledare och pedagoger verktyg för att utveckla skolmåltiden till en resurs på skolan.

Skolmåltiden - en viktig del av en bra skola.

Materialet visar också på de möjligheter en bra skolmåltid ger. Mat och måltider kräver kunskap, organisation och engagemang, men med detta på plats är de bästa lösningarna oftast enkla!


I arbetet har flera skolledare bidragit med kunskap och erfarenheter och vi vill rikta ett särskilt stort tack till följande personer som även medverkar i materialet:
  • Ann-Christin Pinola, skolledare Gustav Adolfsskolan, Alingsås
  • Lars Nordin, skolledare Skiljeboskolan, Västerås 
  • Maria Westerlund, skolledare Atheneskolan, Visby
  • Berit Roman, skolledare på Lindåsskolan, Göteborg
  • Ewa Martinsson, skolledare på Runstensskolan, Haninge
Materialet skickas ut till skolledare på landets alla skolor. Läs mer på www.slv.se/skolledare

Den 29 november kl 14.00-15.00 sänds ett webbinarium riktat till skolledare och pedagoger via Skolverkets webbplats om ”Skolmåltiden – en viktig del av en bra skola”. Välkommen att delta!

Sprid gärna vidare!